Kako dati upute arhitektu?

Odabrali ste arhitekta za projekt obiteljske kuće, kako sada kvalitetno dogovoriti suradnju?
  • Foto: insspirito

Ako čitate dalje od naslova, biranje kuće iz kataloga vam vjerojatno nije dovoljno dobro rješenje. I u pravu ste. Jer kuća iz kataloga rijetko odgovara specifičnostima vaše parcele: gdje je logičan kolni i pješački pristup, gdje je dobar pogled, gdje je sunce, kakav je nagib terena, gdje je idealno mjesto za vrt... 

Uz to, kuća iz kataloga rijetko odgovara specifičnostima vas kao osobe, odnosno obitelji ili skupine ljudi: koji vam je način života, kakvi su vam interesi i ciljevi, koji vam ugođaj čini dobro, koji vam se stil sviđa... 

Kako dogovoriti arhitekturu kuće s arhitektom?

 

Kako planirati kuću po mjeri vaših potreba?

Dobar arhitekt će znati analizirati parcelu i osluhnuti je, na neki način dobiti upute od nje o tome kako i gdje postaviti kuću. Isto tako, dobar arhitekt će znati uzeti vašu mjeru da bi vam napravio kuću po mjeri. Ali budući da niste tek tijelo kojem se kroji odjevni predmet, nego ste živo biće koje osjeća i misli, u uzimanju mjere trebate aktivno sudjelovati tako da temeljito izrazite svoje potrebe i želje. Kako?

Za početak ćete trebati dati arhitektu projektni zadatak. To je kratki opis onoga što želite da vam se projektira, na temelju kojeg ćete moći dobiti ponudu za projektiranje. U projektnom zadatku treba stajati:

  • gdje se nalazi parcela, 
  • kako želite koristiti okućnicu, 
  • koja je namjena buduće građevine, koliko velika treba biti, 
  • od kojeg materijala želite graditi, 
  • kako se želite grijati (a možda i hladiti i prozračivati) te zagrijavati potrošnu vodu, 
  • kako želite koristiti vodovodnu vodu i kišnicu, 
  • kako želite pročišćivati otpadnu vodu,
  • kako želite koristiti (i proizvoditi) električnu energiju. 

Na primjer, možete reći da na katastarskoj čestici x u katastarskoj općini y želite uspostaviti šumski vrt u kojem ćete sagraditi obiteljsku kuću s dva stana, s prizemljem i potkrovljem, ukupne neto veličine 160 m2 zatvorenog prostora s trijemom veličine 40 m2, da je želite sagraditi od montažnih drvenih panela punjenih slamom, riješiti grijanje i potrošnu toplu vodu pomoću dizalice topline i podnog grijanja, skupljati kišnicu u podzemnom spremniku te je koristiti za ispiranje zahoda i zalijevanje vrta, otpadnu vodu usmjeravati u biopročišćivač te dalje za podzemno navodnjavanje vrta, te da želite fotonaponsku krovnu elektranu koja će vam pokrivati prosječne potrebe za električnom energijom.

Kako dogovoriti arhitekturu kuće s arhitektom?

 

Što napraviti kad niste sigurni kako dati upute arhitektu?


Ako niste sigurni koje biste upute stavili u projektni zadatak, bez brige, to je čest slučaj. Dobro ćete uložiti vrijeme i novac ako s arhitektom dogovorite savjetovanje koje će vam omogućiti da se informirate i donesete smislene temeljne odluke koje ulaze u projektni zadatak. Uz to, moći ćete tražiti od arhitekta bilo koji savjet, pitati za mišljenje o odlukama i upoznati se s tijekom projektiranja koji vas očekuje. 

Slobodno pitajte i ima li arhitekt nekih snažnih uvjerenja ili prigovora savjesti. Primjerice, neki arhitekti projektiraju isključivo u stilu koji se njima sviđa. A autor ovih redaka ne projektira kuće s novim plinskim priključkom jer ne podržava korištenje fosilnih goriva.

Kad na temelju projektnog zadatka ugovorite posao s arhitektom, čeka vas izrada projektnog programa, odnosno detaljnog popisa vaših potreba i želja, koji je potreban da biste dobili kuću po vašoj mjeri. Korisno je od arhitekta dobiti obrazac s pitanjima u koji možete u miru upisivati svoje odgovore, a zatim s arhitektom uživo prokomentirati odgovore i eventualne nedoumice. Obrazac bi mogao sadržavati sljedeće cjeline:

  • životni scenariji i ugođaji
  • agroekološki ciljevi za okućnicu
  • prostori i prostorije
  • zbroj površina
  • tehnologija
  • materijali i konstrukcije
  • karakter/estetika
  • vizija i ciljevi
  • alergije, fobije i frustracije
  • dodatne upute.


Svaka cjelina se sastoji od više pitanja. Primjerice, u cjelini „životni scenariji i ugođaji“ moglo bi vas dočekati pitanje: Pretpostavimo da već živite u kući. Opišite svoj uobičajeni radni dan (onaj dio koji provodite u kući i oko nje), od buđenja do odlaska na počinak. Što radite, kuda se krećete, s kim komunicirate, kako se osjećate? Kako vas ugođaj kuće i okućnice podržava, doprinosi tome da vam je dobro?

zamišljena kuća u dogovoru s arhitektom

 

U cjelini „prostori i prostorije“ trebat ćete razraditi potrebe i želje za svaku pojedinu prostoriju, primjerice za dnevni boravak: Što se u njemu radi? (Druži, gleda tv, čita...) Ako ga ima, koliki je TV? Koliko ljudi treba moći sjediti u dnevnom boravku istovremeno? Imate li snažnu preferenciju u pogledu fotelja, sofa, kutnih sofa itd. ili ste otvoreni za različite opcije? Trebate li namještaj/opremu za neke dodatne stvari/aktivnosti? (Police za knjige, zid za neku veliku sliku, prostor za hi-fi i zvučnike... Budite što konkretniji, npr. navedite koliko metara polica za knjige trebate.) 

Kako biste u par riječi opisali ugođaj koji želite u ovoj prostoriji? Trebate li kamin? (Ako da, znači li to otvoreni kamin, ostakljeni ugrađeni kamin ili slobodnostojeću peć na drva?) Imate li željenu površinu dnevnog boravka u m2? Eventualne dodatne upute?

U cjelini „karakter/estetika“ mogla bi vas dočekati sljedeća pitanja: Zamislite da je vaša kuća osoba. Kad je vidite, koji karakter želite da odaje? Imate li primjere (slike, poveznice) kuća koje vam se estetski sviđaju i čiji stil okvirno želite primijeniti na kući? Opišite točno što vam se sviđa na tim primjerima.

Dužnost arhitekta je da vas upozori na one zamisli koje nisu u vašem interesu


Razgovor s arhitektom na temelju ispunjenog obrasca omogućit će vam da provjerite jeste li se razumjeli i razriješili nedoumice, ali će i dati priliku arhitektu da vas, kao stručnjak, upozori na one vaše želje koje nisu u vašem interesu ili interesu vaše prirodne i društvene okoline. To je bitno jer arhitektura nije samo uslužna djelatnost, nego je i djelatnost koja ima golem utjecaj na korisnika i okolinu, s čime dolazi i etička dužnost da se tom utjecaju pristupa odgovorno, pogotovo u doba klimatske krize i krize bioraznolikosti.

zamišljena kuća može biti neizvediva

 

Kad budete sigurni da ste izrazili sve što želite, javit ćete arhitektu da zaključavate projektni program. Tada može početi izrada idejnog rješenja, u onoliko varijanti i iteracija koliko ste dogovorili s arhitektom. Trenutak zaključavanja je financijski bitan: ako biste se kasnije predomislili i htjeli promijeniti neke upute, to bi bilo moguće (ništa nije uklesano u kamen), ali u pravilu uz nadoplatu za dodatne radne sate koji to iziskuju od arhitekta. U projektiranju možda neće biti moguće ostvariti sve vaše želje jer će se neke međusobno sukobljavati ili će biti protivne prostornom planu ili drugim propisima. 

A možete i odlučiti dati arhitektu slobodu da u jednoj od inačica idejnog rješenja odstupi od vaših uputa i pusti da ga intuicija vodi ka rješenju koje je po mjeri vas i vaše parcele. U svakom slučaju, zaključavanje projektnog programa je svečan trenutak u kojem ste lansirali svoju namjeru i usmjerili daljnji tijek svojeg života. Sretno!

zamišljena kuća u dogovoru s arhitektom


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Kako dati upute arhitektu?

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.